COMUNA

Prezentare generală

Așezare geografică

Comuna Brusturi este așezată la NE de municipiul Oradea, la 35 km, și la 12 km de șoseaua E 60 Oradea-Cluj. Tot în direcția NE de la șoseaua E 60 se ramifică, din satul Uileacu de Criș, drumul județean 767 care trece prin comuna Brusturi spre Derna, Voivozi și mai departe spre Marghita.

Comuna Brusturi este așezată în Depresiunea Văii Ghepesului, la poalele munților Plopisului, având în partea de NE dealurile Plopisului, la N comuna Derna, la NV comuna Spinus, la V comuna Sirbi și la S comuna Tileagd.

Depresiunea Văii Ghepesului începe la poalele dealurilor Plopisului și brăzdează comuna Brusturi pe o lungime de 10 km având o lățime de 0.5 km în zona montană satul Cuiesd și 2 km în aval de vecinatate cu comuna Spinus.

Comuna Brusturi
0 ha
SUPRAFAȚĂ
0
LOCUITORI
Facilități oferite investitorilor

Satul Picleu: zona Farcasa strabatuta de paraul Valea Farcasa, cu multe izvoare cu apa, avand o lunca de circa 4 km, inconjurata de mari paduri seculare. Aerul curat, cu un pitoresc cum rar se intalneste, intr-o liniste deplina, zona valea Farcasii este o oportunitate deosebita pentru agroturism Varasau, un sat mic cu aceleasi caracteristici, exista o cabana a Ocolului Silvic Marghita.

Satul Loranta la o altitudine de circa 400 de metri cu multe culmi si vai, zona arata ca o depresiune care poate fi incadrata intr-un tablou ca un original plai mioritic.Din punct de vedere al zonelor pentru turism satesc putem aprecia zona Valea Fanetelor de la Picleu, zona Farcasa, unde se pot construi case de vacanta pentru agrement si odihna, prin valorificarea peisajului natural cumulat cu un traseu potential de circulatie turistica de tranzit, putand avea in vederea exploatarii din Tatarus. In toate aceste zone se pot construi adevarate sate de vacanta, de agrement si turism si totul fara prea multe investitii.

​Exista o vasta posibilitate pentru partii de schi. Se pot forma multe itinerare si trasee pe dealurile din jur si prin padurile invecinate.

Tradiții și obiceiuri locale

Zestrea comunei Brusturi

Începând cu data de 1 noiembrie 2017, s-a înființat Ansamblul folcloric „Zestrea comunei Brusturi” al Căminului Cultural Brusturi, ca structură artistică, de cultură, fără personalitate juridică.

Ansamblul folcloric „Zestrea comunei Brusturi” s-a înființat cu scopul de a promova, conserva, transmite și valorifica cultura tradițională și creația populară locală, precum și de a dinamiza activitatea culturală a comunei bihorene.

Sediul ansamblului este în localitatea Brusturi, la nr.190 A, județul Bihor, în clădirea Căminului Cultural Brusturi. Finanțarea activității ansamblului se realizează de la bugetul local al comunei Brusturi – capitolul „Cultură”.

În toți acești ani, copiii care fac parte din ansamblu au participat la diferite concursuri, emisiuni televizate și diferite evenimente, atât în țară, cât și peste hotare.

În vara anului 2018, ansamblul a participat la Festivalul internațional de cântece și dansuri „International Dance and Songs Festival Emerald Island 2018”, în insula Thassos – Grecia, în localitățile Potos și Skala Potamia. Câteva dintre țările participante la festival au fost: Bulgaria, Polonia, Republica Moldova, Slovacia, Estonia, România, Grecia, Serbia și Croația. În total, 25 de țări au participat la acest eveniment, printre ansamblurile participante numărându-se și Ansamblul „Zestrea Comunei Brusturi”, care a reprezentat cu mândrie România și zona Bihorului.

În anul 2019, Ansamblul folcloric „Zestrea comunei Brusturi” a participat la un concurs în județul Arad, intitulat „Viața Cântecului”, unde grupul vocal a obținut Trofeul festivalului și Premiile I, II și III la interpretare individuală.

Ultima actualizare: 22:09 | 27.11.2023

Sari la conținut